Aktuellt i Hässelby

Aktuellt i Hässelby

Aktuellt i Hässelby av Henrik Henrikson

Varje minut händer något intressant i Hässelby.

Kolla i stället på Facebook

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Mon, July 07, 2014 09:05:25
Denna sida har jag använt till att lägga ut korta nyheter om Hässelby, men eftersom Facebook når ut till flera och snabbare, så har jag helt övergått till att lägga ut mina Hässelbynyheter där i stället.
Se därför det senaste om Hässelby på

Mitt Hässelby på Facebook

och läs även på

Min hemsida om Hässelby

eller skriv till mig på

min e-postadress/vänliga hälsningar
Henrik Henrikson

 • Comments(0)//tankar.hesselby.com/#post125

Tunnelbanan stängd i sommar

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Mon, April 28, 2014 12:57:58
Sträckan Alvik - Åkeshov ska stängas i sommar.
Det är mellan 11 - 27 juli som sex stålbroar ska bytas ut, så under den tiden får man åka ersättningsbuss mellan Alvik och Åkeshov. Och det berör ju alla som åker tunnelbana mellan Hässelby och innerstaden.

 • Comments(0)//tankar.hesselby.com/#post124

Urnor stulna

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Fri, April 18, 2014 18:35:03

Natten till Skärtorsdagen utfördes en synnerligen gemen och respektlös stöld i Hässelby villastad.
Då stals de två bronsurnorna som flankerade trappan framför Hässelby villastads kyrka. Urnorna var från 1957 och hade gjorts av skulptören Ivar Johnsson. På den vänstra urnan stod det ”Hässelby kyrka” och på den som var placerad till höger stod det ”Gud är kärleken”.
Nu står socklarna tomma och de urnorna lär knappast komma till rätta igen. Första bilden visar den vänstra urnan (Foto: Henrik Henrikson) och den andra bilden visar hur samma sockel ser ut i dag (Foto: Eva Löfman) • Comments(2)//tankar.hesselby.com/#post123

Nya höghuset i centrum

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Fri, April 18, 2014 06:25:01
Nu har HusmanHagberg börjat presentera höghuset som ska ligga mitt i Hässelby strands centrum. Det ska bli 18 våningar högt och kommer helt dominera området. En liten 1,5-rummare på 35 kvadratmeter beräknas kosta ungefär 1,6 miljoner. Det exakta utseendet på höghuset är ännu inte fastställt. På bilden ser man huset i hörnet Fyrspannsgatan och Maltesholmsvägen, där ett av centrumbyggnaderna ligger i dag.

 • Comments(1)//tankar.hesselby.com/#post122

Harald Nielsen Memorial

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Wed, April 09, 2014 09:48:39
Nu är det bara några få dagar kvar att anmäla sig till mopedrallyt i Hässelby villastad. Klicka på denna länk och läs mer. • Comments(1)//tankar.hesselby.com/#post121

Bygget vid trädskolan börjar ta form

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Thu, February 27, 2014 17:29:30

Nu börjar man planlägga bostadsområdet där Riddersviks trädskola låg i Hässelby villastad. Det kommer bli totalt cirka 300 lägenheter. Det fördelas på ungefär hälften i småhus och hälften i flerbostadshus. Även en förskola ska man klämma in mellan husen.

Det var 2008 som man beslutade att avveckla Riddersviks trädskola, och området har sedan dess stått oanvänt och har börjat växa igen. Intill finns ett stall som ägs av Stockholms stad. Det hyrs av Riddersviks Fältrittklubb. Där finns 19 hästar, och som det verkar nu så ska stallet få vara kvar.

All planering av området fram till ett definitivt antagande i Stadsbyggnadsnämnden beräknas vara klart till hösten 2015. Sedan kan man börja bygga.

På bilden ser man Lövstavägen längst till höger, stallet skymtar med sitt gråa tak allra högst upp i bilden lite till vänster. Riddersviks gård befinner sig strax utanför bild till vänster. (Bild från Småa). • Comments(1)//tankar.hesselby.com/#post120

Förskola i Hässelby gård byggs om

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Fri, February 21, 2014 17:29:04

Vid Maltesholmsvägen 91 ligger en förskola i två byggnader som uppfördes 1955, och man börjar tycka att de byggnaderna har blivit alltför slitna och omoderna. Därför planerar man att bygga en ny förskola på samma tomt. Den nya byggnaden ska bli i två våningar med dubbelt så stor golvyta som den nuvarande förskolan. Där ska finnas ett tillagningskök och en hiss upp till andra våningen.

Den nya förskolan ska kunna ta 90 barn uppdelade på fem avdelningar. Det är 40 fler barn än vad som får plats där nu.

Första bilden visar förskolan sedd uppifrån. Den bilden tog jag 2006, och andra bilden, som visar hur byggnaderna ser ut nu, tog jag i dag på förmiddagen.
(Text och foto: Henrik Henrikson)

 • Comments(0)//tankar.hesselby.com/#post119

Hässelbyrapparen Pira fick pris på Grammisgalan

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Wed, February 19, 2014 20:07:23

På Grammisgalan i dag onsdag 19 februari fick hässelbybon och rapparen Linda Pira priset som Årets nykomling.

Hennes karriär började med att hon tyckte om att sjunga, men fann i början att det i Hässelby bara var killar som rappade. Hon stod på sig och blev snabbt erkänd som en rappare, lika bra som alla killarna i området. Under hösten kom hennes debutskiva Matriarken ut. Den fick goda betyg och nu har hon alltså blivit prisad som Årets artist.

Lina har dessutom blivit mamma och kan ses dra barnvagnen hemma i Hässelby gård. Hon fick ju trillingar förra våren.

När hon hämtade priset på Grammisgalan sade hon: ”Jag vill tacka min fina man och mina underbart vackra barn, jag vill tacka min fina familj som alltid stått bakom mig”.

Dessutom:
Tomas Ledin, ägaren av Hesselby slott, fick i årets Grammis-gala också en Grammis. Det var i kategorin Folkmusik/Visa för sitt album Höga Kusten.

Grattis Linda Pira och Tomas Ledin! • Comments(0)//tankar.hesselby.com/#post118

Hässelby gård får ett bibliotek

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Thu, February 13, 2014 21:36:47

Nu på lördag, den 15 februari, invigs det nya biblioteket i Hässelby gård. Det ligger i Hässelby gårds centrum, vid Hässelby Torg 10, två trappor upp. Klockan 12 på lördag invigs bibliotek och medborgarservice. Det erbjuds ansiktsmålning, sagostunder, speedkoaching, frågesporter och mycket annat. Det bjuds också på kaffe och saft.

I anslutning till biblioteket kommer det finnas Kulturskolan och Medborgarservice.

Programmet för lördagens invigning:

Klockan 12 blir det invigningstal av kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt och stadsdelsnämndens ordförande Fredrik Bojerud.

Kvart över 12 presenteras vinnare av namnförslaget till vad biblioteket ska heta och namnen på de olika rummen.

Klockan ett invigs poesikojan, som barn kan klättra upp i och skriva sina egna dikter.

Hela dagen, mellan 12 och 16 blir det ansiktsmålning, speedcoaching med Jobbtorget, allmän presentation, sagoberättande, frågesport och annat. • Comments(0)//tankar.hesselby.com/#post117

Höghuset skall byggas

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Tue, January 28, 2014 10:13:56
Stockholms stads kommunfullmäktige har nu slutgiltigt bestämt att det 17 våningar höga huset vid Strandliden i Hässelby strand ska byggas. När man röstade igenom detaljplanen var alla partier överens.

Ända sedan planerna för första gången blev kända för allmänheten så har boende på Strandliden och andra i Hässelby strand ivrigt och upprört protesterat mot höghuset som man anser inte passar in i området. I dag består all bebyggelse vid Strandliden av låga hus, byggda på 1950-talet. • Comments(0)//tankar.hesselby.com/#post116

Slottsparken ska få ljus

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Thu, December 19, 2013 09:51:38
Vid ett besök i parken vid Hesselby slott häromsisten så såg jag att marken grävts upp och det stack upp gula plaströr med elledningar vid många träd i parken. Likaså vid runstenen. Vid en förfrågan fick jag veta att man håller på att arrangera belysning i slottsparken. Träden och runstenen ska belysas när det är mörkt.

Det låter fint, tycker jag. Vi får se. Om någon månad ska allt vara klart och vi kommer få en fin illuminerad slottspark.(Foto: Henrik Henrikson)

 • Comments(0)//tankar.hesselby.com/#post115

Brand i Prisma-biografen

Vårt HässelbyPosted by Henrik Henrikson Mon, December 16, 2013 20:17:28

I lördags kväll brann det i taket på Prismabiografen i Hässelby gård. Det var en allvarlig brand, men brandkåren lyckades begränsa skadorna till taket och bjälklaget. Men ett tag såg det illa ut. Innan man hade fått full kontroll över branden tänkte man riva foajén. Det är den del som ligger mellan biografen och övriga skolan. På så vis skulle man förhindra branden att sprida sig över till skolbyggnaden.

Brandkåren tror inte att branden var anlagd. Det verkar som om det börjat brinna i en lufttrumma på taket. Det kan ha varit ett elektriskt fel. Byggnaden är ju ändå över 50 år gammal.

På grund av den kraftiga röklukten och att elen är helt utslagen kommer inte lokalerna kunna användas under en längre tid. Så det blir ingen julavslutning i Prisma för eleverna i Hässelby gårdskolan.

På bilden besiktigas skadorna uppe på taket (Foto: Henrik Henrikson) • Comments(0)//tankar.hesselby.com/#post114
Next »